14 de febr. 2012

Recepció de la Flama de la Llengua a la Cova de les Meravelles de Castelló

Avui, dia 11 de febrer, al matí s’ha celebrar una recepció a la Flama de la Llengua a la “Cova de les Meravelles” de Castelló. La activitat promoguda pel ESPELEO CLUB CASTELLÓ, esta englobada dins dels actes de la 43ª Renovació de la flama de la llengua catalana que enguany s’ha encarregat d’organitzar el CENTRE EXCURSIONISTA DE CASTELLÓ.

El escenari de la activitat ha sigut aquesta cova tan especial per a tots els castellonencs com és la Cova de les Meravelles. L’acte ha estat tot un èxit tant d’assistència com d’organització. Han participat unes 50 persones tant espeleòlegs com excursionistes, 23 de les quals han realitzat la travessa subterrània que enllaça la boca principal amb la xemeneia, que es una segona entrada al sistema subterrani.

Desprès d'una benvinguda a tots els clubs i entitats participants, tant de la província de Castelló com de Catalunya s’ha encès la flama a la boca de la cavitat. Després s’ha entrat a la sala d’entrada de la cova on s’ha llegit un fragment del “Tombatossals”, novel·la mitològica de la ciutat de Castelló escrita a principis del segle XX per Josep Pasqual i Tirado.

Posteriorment els espeleòlegs federats han fet un recorregut per dins la cova, fins la xemeneia, que és una altra boca que té la cavitat, portant amb ells la flama. La resta de participants han anat per fora fins la xemeneia per esperar la sortida de la flama. Així la flama ha realitzat una travessa subterrània per primera vegada.

A més d’aquest acte, se’n celebraran alguns més, entre ells destaca la pujada de la Flama de la Llengua al Penyagolosa que es va celebrar el passat cap de setmana. O també la pujada al Bartolo que es celebrarà demà.

5 de febr. 2012

FESTES DE SANT ANTONI A PALANQUES

El cap de setmana del 21 i 22 de gener es va celebrar a molts pobles de la nostra província les festes de Sant Antoni. Un d’ells va ser Palanques, un petit poble de la comarca d’Els Ports.

Foguera en la plaça de l’Ajuntament.

La festa s’inicia el dissabte al matí, quan els joves del poble, i els no tant joves preparen la foguera que a la nit serà la protagonista. La foguera es col·loca al centre de la plaça de l’Ajuntament, tot just davant dels porxos.

Els endimoniats.

Al vespre hi ha una xocolatada a la plaça, on es reparteix coca i xocolata per tothom. I a la nit al mateix lloc es cel·lebra el sopar de Sant Antoni. Allí es torren llonganisses, xoriços i llom en una graella molt gran i es menja fins caure de cul. Acompanyat per un bon vinet. Després unes taronges no van gens malament per baixar la grassa.

Sant Antoni deslliurar als endimoniats de la possessió diabòlica

A continuació es fa una escenificació de Sant Antoni i els endimoniats. Els dimonis espanten a la gent, fins i tot hi ha algun dimoni que puja als balcons. Sant Antoni amb una creu intenta deslliurar als endimoniats de la possessió diabòlica.

L’agüelo i l’agüela.

Un dimoni acostant als veïns.

Després els dimonis encenen les bengales i van per tota la plaça llençant foc. I per finalitzar s’encén la gran foguera. Després fan aparició els burros. Primerament els majorals i després tothom qui vulgui, puja al burro i fa una volta a la foguera. Seguidament se’ls obsequia amb un pastisset i un traguet de moscatell.

I per acabar la nit podem anar al pub a ballar fins que el cos aguanti.

Els dimonis voltant la foguera.

El dia següent al matí es fa un “almorsar” per tots els matiners que estiguin desperts. I al migdia té lloc la missa i la processó on treuen al patró dels animals a passejar pels carrers de la vila.

Processó de Sant Antoni.

Darrerament té lloc el dinar de germanor amb tots els veïns i familiars. Després del dinar pugen a l’entarimat els majorals d’enguany per donar el relleu als nous majorals que entren per l’any que ve. Els nous majorals són mantejats.

Els dimonis i els burros.

I després de dinar cadascú a sa casa. Abans però s’acomiaden de familiars i amics. I fins l’any que ve!!