5 de febr. 2012

FESTES DE SANT ANTONI A PALANQUES

El cap de setmana del 21 i 22 de gener es va celebrar a molts pobles de la nostra província les festes de Sant Antoni. Un d’ells va ser Palanques, un petit poble de la comarca d’Els Ports.

Foguera en la plaça de l’Ajuntament.

La festa s’inicia el dissabte al matí, quan els joves del poble, i els no tant joves preparen la foguera que a la nit serà la protagonista. La foguera es col·loca al centre de la plaça de l’Ajuntament, tot just davant dels porxos.

Els endimoniats.

Al vespre hi ha una xocolatada a la plaça, on es reparteix coca i xocolata per tothom. I a la nit al mateix lloc es cel·lebra el sopar de Sant Antoni. Allí es torren llonganisses, xoriços i llom en una graella molt gran i es menja fins caure de cul. Acompanyat per un bon vinet. Després unes taronges no van gens malament per baixar la grassa.

Sant Antoni deslliurar als endimoniats de la possessió diabòlica

A continuació es fa una escenificació de Sant Antoni i els endimoniats. Els dimonis espanten a la gent, fins i tot hi ha algun dimoni que puja als balcons. Sant Antoni amb una creu intenta deslliurar als endimoniats de la possessió diabòlica.

L’agüelo i l’agüela.

Un dimoni acostant als veïns.

Després els dimonis encenen les bengales i van per tota la plaça llençant foc. I per finalitzar s’encén la gran foguera. Després fan aparició els burros. Primerament els majorals i després tothom qui vulgui, puja al burro i fa una volta a la foguera. Seguidament se’ls obsequia amb un pastisset i un traguet de moscatell.

I per acabar la nit podem anar al pub a ballar fins que el cos aguanti.

Els dimonis voltant la foguera.

El dia següent al matí es fa un “almorsar” per tots els matiners que estiguin desperts. I al migdia té lloc la missa i la processó on treuen al patró dels animals a passejar pels carrers de la vila.

Processó de Sant Antoni.

Darrerament té lloc el dinar de germanor amb tots els veïns i familiars. Després del dinar pugen a l’entarimat els majorals d’enguany per donar el relleu als nous majorals que entren per l’any que ve. Els nous majorals són mantejats.

Els dimonis i els burros.

I després de dinar cadascú a sa casa. Abans però s’acomiaden de familiars i amics. I fins l’any que ve!!